In 1999 richtte een groepje redders de International Water Rescue Dog Academy vzw op.

De doelstelling van deze vereniging is het herstellen en verder ontwikkelingen van de instinctieve redderscapaciteiten van de newfoundlander en landseer.

 Gedurende eeuwen waren de newfoundlander en landseer het belangrijkste reddingsmiddel dat men ter beschikking had voor het redden van drenkelingen. Velen hadden dan ook hun leven te danken aan deze dappere redders, die nooit terug deinsden voor stormachtig weer. De prijs die ze betaalden voor hun trouw en loyaliteit was hoog, vele kwamen om tijdens de reddingspogingen.

 Met de opkomst van nieuw reddingsmateriaal en beter geoefende redders, werden de instinctieve kwaliteiten nog enkel gebruikt als een sportief gebeuren Water Trial of water werken. Dankzij deze water trials bleven de instinctieve redderskwaliteiten van beide rassen bewaard.

 De doelstelling van de academy is dan ook het herstellen,verder ontwikkelen en terug life gebruik maken van deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving. Met de steun van de Belgische Reddingsfederatie werd een cursusprogramma ontwikkeld en de nodige brevetten uitgegeven. Als deel van een heus reddingsteam Water Rescue Dog Team zullen de newfoundlander en landseer hun begeleider, die een gediplomeerd Bootredder is, de nodige steun verlenen gedurende een reddingsactie.

De zwemkwaliteiten van de newfoundlander en landseer zijn zeer specifiek en opmerkelijk. Ze kunnen meer dan twee kilometer zwemmen en een slachtoffer geurende een uur drijvende houden. Ze kunnen drijvende voorwerpen tot bij de drenkeling brengen zoals reddingsgordels, boeien,touwen en zelfs boten met tien personen erin worden moeiteloos voortgetrokken.Bewusteloze drenkelingen worden zachtjes bij de pols genomen en naar de oever of reddingsboot getrokken.In ijskoud water en bij min temperaturen kan de redder zonder speciaal materiaal niets doen. Onze vierpotige redders zwemmen, dankzij hun speciale dubbele vacht moeiteloos bij min temperaturen.